Salam ukhuwah!

732864p6fy1lwyhd

Assalamualaikum…Salam Ukhuwah dan silaturrahim,

salam-3-1

my1.jpg

Pertama-tamanya Kami 4 sahabat,

Penyeru ad-Deen~

Hamba Rabbani~

Nadi Ummah~

Perindu Firdausi~

Ingin mengucapkan selamat datang ke teratak ukhuwah kami dan semoga Allah memberkati serta meredhoi kita semua!

Anda, tidak perlu tahu kami siapa. Cuma, diharap agar  sudi bernaung di bawah Teratak Ukhuwah kami dan mengajak orang lain membaca artikle kami. Semoga usaha-usaha dakwah di blog kami, menjadi saham kami di akhirat kelak, insha Allah🙂

Saidina Ali R.A pernah berkata:

“Semua penulis akan mati,hanya karyanya yang kekal abadi. Maka tulislah sesuatu yg dpt membahagiakan dirimu di akhirat nanti”

“Dear friends, let us share beautiful Surah, Hadiths, interesting Stories on Prophets (PBUTA), all known and unknown facts. Also article about ISLAM.”

Di sini, admin ingin berkongsi  renungan seorang wali Allah iaitu;

Hasan Al-Basri ( Tokoh Wali Sufi ) pernah berkata :
” Bunyi percikan pena ulama’ adalah tasbih, penulisan ilmu dan memandangnya adalah ibadah. Jika dakwat itu mengenakan pakaiannya maka seolah-olah dia terkena darah syuhada’ , jika menitik ke atas bumi ia akan memancarkan cahaya orang yang memandangnya. Lalu dikatakan : ” Ini adalah salah seorang hamba ALLAH dan akan dibangkitkan bersama-sama dengan para Nabi. “

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Penambahan ilmu dari admin,

Abu Hurairah mengatakan bahawa suatu saat Rasulullah SAW bersabda :-
“Allah telah berfirman, ‘Aku telah membahagi (kandungan makna) surah Al-Fatihah untuk-Ku dan untuk hamba-Ku menjadi dua bahagian, dan Aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.’

Apabila dia membaca , ‘Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
‘Allah akan membalasnya dengan berfirman, ‘Hamba-Ku telah memuji-Ku.’
Apabila dia membaca, ‘Zat yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.’
Allah berfirman, ‘Hamba-Ku telah memuji-Ku.’
Apabila dia membaca, ‘Yang menguasai Hari Pembalasan.’
Allah berfirman, ‘Hamba-Ku telah mengagungkan-Ku.’ lalu Allah berfirman sekali lagi, ‘Hamba-Ku telah pasrahkan segala urusannya kepada-Ku.’

Apabila dia membaca, ‘Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.’
Allah berfirman, ‘Ini adalah urusan antara Aku dan hamba-Ku, dan aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.’

Apabila dia membaca ‘Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan yang Engkau beri nikmat (iman) ke atas mereka, bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.
Allah berfirman, ‘Ini adalah untuk hamba-Ku, dan dia akan mendapatkan apa yang dia pinta.’ “

(HR. Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, Nasa’ie dan Ibnu Majah)

Wallahu a’lam.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

207748_487364924635386_1267219693_n

Untuk tahu  lebih lanjut, follow kami di;

email; islamic4lovers@yahoo.com

Twitter; https://twitter.com/islamic4loverss

blogger; https://islamic4lovers.wordpress.com/

Sebarang komentar, cadangan dan nasihat boleh post di comment ini!

Perkongsian ilmu amat digalakkan disini!

May ALLAH bless!

“Thank you for visitting our ‘TERATAK UKHUWAH’ ”  :)

“May Allah Subhana wata’alah make this duniya easy for us to practice our deen. May he keep Shaytan away from us. And may he guide us and give us better understanding about islam”

Editor,
Permata syurga.

“Ya Allah, guide us to the straight path”

Ameen!

25 thoughts on “Salam ukhuwah!

  1. banyak perkongsian🙂 nasehat saya, masokkan lebih banyak gambar..
    sebab gambar lagi mengalakkan kita membaca (Actually saye tak bace pon, sebab post nya berjela jela ._.)

    • terima kasih utk cadangan : ) actually, saya pun suka letak pic byk tp kwn sy kata kita nak org tertarik dgn isinya bkn gambarnya. Apapun thanks 4 visit our blog. kalau pasal berjela-jela tu, sy x blh nak pendekkan sbb dlm tu pdt ngan isi. Tak apa, baca sikit2…Insha Allah.

    • Amy, jangan begitu. Saya yakin mereka berniat baik. Allah kamu, Allah kami juga. Anggap saja mereka merendah diri dan khuatir tidak mampu menjawab pertanyaan kamu.

    • Saya merasakan 3 watak yg berlainan tetapi cara penyampaian ayat yg sama, disini, betulke? Adakah tiga watak itu org yg sama? Hurm…

      • Saya pulak rasa yg semua yg komen kat sini termasuk yg kt atas tu skali org yg same. Sbb ayat ngkorang pon lebih kurang je… (act. apa aq buat kt sini? ntah la labu…) btw admin mmg terbaek. *thumbs up* .nk tahu gak orang mana eh?(jangan jawab org bumi/msia sudaa)

  2. Eh, apsal u all lama x update eh? Busy sgt ke? anyway, no offense la kn, tp u all ni nmpk cm x brpa smgt dlm blog ni. klu ada mslh mmg kne ngadu kt Allah kn, tp x sume org kuat cm u all. setiap kali ade mslh, trus igt ke tuhan. ade org prlu cerite pd org lain ttg mslh dye. cara u all jwb tu bunyinye cm sombong sgt! I know yg statement I agk kasar ckit.tp cara I mmg cmni.Sori la ye klu terase. pape pn I sokong u all punye usaha utk dakwah. keep it up!

    • Bukan kami tk bsungguh utk berblog tp kami ada komitmen masing2 n masa tk mengizinkan kami utk sntiasa meng’update’ blog ni. Maaf klau ayat sblum ni mengguris hati saudari. Mmg btul..Setiap org perlukn seseorg utk berkongsi masalah n mminta pendapat. Kami sbnrnya msih mentah n kurg ilmu utk dijadikn tmpt rujukan.. Tp in shaa Allah, kami cuba yg terbaik. Terima kasih byk2 atas teguran.

      Thanks for supporting ^^

  3. Huihuihui amende ni. Admin delete ler. Tak manis gitu…btw sara sye dh bace komen tu. Xde yg pelik pun? Just yg botol air tu jela hahahahaha deep! XP

  4. Jaga apa yang kita tulis di sini. Kalaupun niat kita cuma bergurau, mungkin ada jiwa yang cukup sensitif dengan ayat kita. Ini wordpress untuk bersihkan hati, bukan? Jangan cuba kotorkan ruangan ini dengan komen sebegitu. Fikirkanlah. Komen kamu ringkas tapi cukup sakit. Dan ana nampak nama SMIK banyak di sini. Hati ana kuat mengatakan sahabat-sahabat ana yang komen ni. Sebab ana yang recommend wordpress ni. Hei, sahabat. Jangan antunna toreh hati antunna dengan garis hitam maksiat. Jaga adab antunna di wordpress orang. Maaf, Permata Syurga. Kalau komen ana mengguris kamu. Atau sesiapapun, yang ana sakiti hatinya. Ana minta maaf. Dan kalau ada masa senggang, harap dibaca e-mail yang ana hantar.

    Alhamdulillah lega.~

  5. *Setiap manusia akan mengalami ujian, dan kita memerlukan sahabat diantara orang mukmin untuk saling menguatkan. Namun, hati akan menjadi tenang jika mengadu kepada Tuhan yakni Rabb yang menciptakan setiap insan. Sometimes, things happen because they have to. Not for the good but for the best.This all teaches us something that we don’t know.
    *Saya, nadi ummah. Ingin meminta maaf, jikalau ayat saya dan kami sebelum ini menyinggung hati kamu semua!
    *Doakan untuk kami agar diberikan kekuatan untuk meneruskan risalah Rasulullah sallahu a’laihi wassalam dan semoga Allah mengampuni dosa kita semua. Doakan agar kita dapat berkumpul di Jannah Firdaus, insha Allah ^^
    Kami memerlukan doa kalian!
    *Terima kasih atas segala peringatan dan komen kalian di dalam blog kami.
    #Dari Saya, Nadi Ummah🙂
    “Learn to forgive. For forgiving liberates all, insha Allah.”

  6. Saya pun nak minta maaf krn kekangan waktu menggari tangan saya dr menaip di blog ini. In shaa Allah saya dlm usaha utk siapkan satu kiriman terbaru. Doakan ya^^ *i admit that i seldom open this blog due to my lack of free times D: but thanks to nadi ummah, yg tk prnh membiarkan blog ini usang tnpa kiriman tarbawinya.*

    #aku hamba, kamu mengajak mereka ke sini pun sudah cukup baik. Semoga Allah membalasnya. jgn risau🙂 kami bersikap terbuka di sini. Sape2 yg nk bg komen atau kritikan silakan. Just mind your language as a muslim, brothers and sisters. Allah yubarik feekum

    Saudara kamu dalam islam,
    ~Hamba Rabbani

  7. Terima kasih atas segalanya, Permata Syurga. Islam perlukan Ruh Syabab seperti kamu. Ana harap ini bukan kali terakhir ana melawat Teratak penuh memori ini. Mungkin selepas ini giliran ana digari waktu. Jadi kalau bukan ana, pasti ada yang akan hidupkan Teratak ilmu ini dengan kata-kata semangat dan dorongan, insyaAllah. Teruskan berjuang, جوهرة الجنة… ^_^

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s